Velkommen til nye Psykopp.no!

Endelig er den her: Boken ingen trodde var mulig

Frida Haugland vokste opp uten å kunne snakke eller forstå det som ble sagt. Nå gir hun ut bok.

Du kan kjøpe Frida Hauglands bok «Reisen til språket» her.

Frida var på mange måter som alle andre barn. En frisk og rask baby, flink til å leke og med godt humør. Etter hvert som hun vokste til, fikk foreldrene til Frida likevel en mistanke om at det var noe som ikke stemte med jenta deres.

Mistanken fikk de for alvor bekreftet da Frida kom i barnehagealder. Mens de andre barna begynte å snakke og lære seg ord og setninger, bablet Frida lange og meningsløse setninger. Ingen kunne forstå henne, og hun forstod ikke andre.

Da første skoledag kom, var det ikke noe bedre. Hun kunne hun fremdeles ikke snakke, seks år gammel.

Skulle hun leve et helt liv uten språk?

Frida Haugland

Født uten språk

Språkmangelen skyldtes at Frida Haugland ble født med afasi – en nevrologisk språkforstyrrelse som pr. i dag er vanskelig å påvise. I Norge er definisjonen på diagnosen afasi forbundet med påvist ervervet hjerneskade. Når de samme symptomene viser seg hos barn uten en sikker årsak til problemene, har lidelsen fått betegnelsen utviklingsmessig dysfasi, eller «spesifikke utviklingsforstyrrelser av tale og språk».

Mange av dem som fødes med afasi, lærer aldri å snakke og forstå morsmålet sitt slik at de kan leve et selvstendig voksenliv. De må leve resten av livet med en sterk utviklingshemming.

Slik gikk det ikke med Frida. Takket være knallhard jobbing, aller mest fra henne selv, men også fra foreldre og fagfolk rundt henne –kan hun i dag snakke og forstå det andre sier, og hun kan både lese og skrive. Og nå, som 23-åring, er hun klar til å gi ut sin aller første bok.

Hvem skulle tro det?

- Nei, si det!

- Nå er jeg utrolig stolt og glad over at boken er her. Jeg håper at boken kan hjelpe og inspirere andre, som er i samme situasjon som jeg har vært i, forteller Frida Haugland.

En av de som er ekstra stolt i dag, er Fridas mor, Rita Standal. Hun har kjempet hardt og fulgt opp datteren dag inn og dag ut i kampen for lære språket. Hun er rørt over det Frida nå har fått til. Moren så ikke akkurat det komme da datteren startet på skolen som seksåring og fremdeles ikke kunne snakke, at hun av alle skulle gi ut bok.

- Jeg er så glad og stolt, men det viktigste er at hun er så fornøyd selv og at hun har fått fram det budskapet hun ønsker, forteller Rita Standal.

Skal hjelpe andre

Boken, som Frida Haugland nå gir ut på Hertervig Forlag, heter «Reisen til språket».

Det er en illustrasjonsbok med et svært enkelt språk, som skal gjøre det mulig for enda flere å forstå hva afasi er og hvordan det er å leve med denne lidelsen.

I boken forteller Haugland hva afasi er, hvordan det oppleves å leve med afasi – og hvordan omgivelsene best kan forstå og hjelpe dem med afasi – forklart på en svært lett og forståelig måte.

- Jeg vil hjelpe andre i samme situasjon. Barn som vokser opp uten språk, men også foreldre, lærere og andre kontaktpersoner til barn med afasi. Jeg vil at enda flere skal forstå hvordan det er, slik det blir lettere å leve med afasi, forteller hun.

Boken solgte godt under forhåndssalget, og nå er den klar for utgivelse. Du kan kjøpe boken her, på Hertervig Forlag sine nettsider.

Kjenner seg igjen

Solvei Pitzschker Henriksen er audiopedagog, og hun gis mye av æren for at Frida i dag kan snakke og fungere tilnærmet normalt i samfunnet. Behandlingsmetoden hun bruker er spesielt utviklet og tilpasset barn med afasi.

Pitzschker Henriksen begynte å behandle Frida som seksåring, og etter flere års samarbeid og hard trening, hver eneste dag, har Frida lært å snakke, og å skrive og lese.

- Jeg brukte hele barneskolen på å lære meg språket, sier Frida.

Pitzschker Henriksen behandler fremdeles barn med afasi, og hun har vist et utkast av boken til flere av barna.

- Barna ble veldig engasjert da de fikk se boken. De kunne kjenne seg godt igjen i illustrasjonene og det Frida forteller. Hun har klart å beskrive livet med afasi på en fin måte. Jeg tror at boken vil være til stor hjelp for andre som er i samme situasjon som Frida var i. Jeg tror også den kan bidra til at omgivelsene kan forstå hvilke problemer det medfører hverken å kunne gjøre seg forstått eller forstå andre, sier Pitzschker Henriksen.

Savnet informasjon

Da Frida vokste opp med afasi, og etter hvert begynte å forstå mer av problemene sine, savnet hun informasjon. Hva er afasi, hvorfor er jeg som jeg er, hva kan jeg gjøre med det?

- Jeg var ti år gammel da jeg ble bevisst på dette. Jeg ville så gjerne lære mer og forstå hvorfor jeg var som jeg var, men det fantes ikke noe informasjon. Nettopp derfor er denne boken så viktig, mener forfatteren.

- Jeg vil at den skal gjøre livet lettere for alle som har afasi, og jeg vil informere på en måte som gjør at så mange som mulig kan forstå, forteller hun.

I over ti år har Haugland jobbet med boken. Audiopedagog Solvei Pitzschker Henriksen har vært med i arbeidet, og hun foreslo først at de skulle finne en forfatter som kunne fortelle Fridas historie. Det avslo Frida med en gang – hun ville gjøre dette selv, på sin måte.

- Som barn hatet jeg å lese, det var så tungt, vanskelig og frustrerende. Men jeg elsket å se på tegninger og illustrasjoner! Og jeg elsket å tegne selv, også. Derfor var det helt naturlig at boken også ble rikt illustrert.

- Målet er at denne boken skal gjøre det lettere for barn å forstå sine egne problemer, og at det kan motivere dem til å finne håp i en vanskelig situasjon.

Last ned brosjyren

INTERESSERT I NYHETER eller INFORMASJON FRA OSS?
Registrer din epostadresse

Thank you! Your submission
has been received!

Oops! Something went wrong while submitting