Alt var tilsynelatende normalt med Frida. Hun ble født i 1996, og hun utviklet som alle andre barn. Frida var en frisk og rask baby. Snart skulle hun lære seg å både sitte, krype, krabbe og gå.
Bare en ting manglet: Språket. Frida lærte aldri å snakke. Hun kunne gjerne si «mamma», «pappa» eller navnet på storebroren sin, men ordene festet seg ikke i hjernen hennes, og dagen etter kunne de være glemt.
Frida fikk spesial oppfølging i barnehage og på skole, hun ble undersøkt og sendt til utredning hos leger og psykologer. Alle så at noe var galt, men det var først i 2005, da Frida var ni år gammel, hun fikk vite hva det var. Hun hadde «afasi», eller «spesifikke språkvansker».
Etter at diagnosen ble stilt, og Frida og hennes familie ved en tilfeldighet kom i kontakt med audiopedagog Solvei Henriksen, fant Frida en metode som ble nøkkelen som åpnet veien til et fullverdig språk.
– Uten den er jeg sikker på at jeg ikke bare ville vært uten språk i dag, men også vært funksjonshemmet, forteller Frida Haugland.
Ny bok
Mellom seks og sju prosent av alle norske barn har dette handikapet, i en eller annen form.
Derfor har Frida Haugland nå laget boken «Reisen til språket» – en bok som skal hjelpe barn med afasi eller andre språkutfordringer, slik at familie, venner, skolen og andre kan forstå hva de sliter med.
Boken kommer ut i september, men du kan forhåndsbestille den allerede nå ved å trykke her.
Boken er rikt illustrert av forfatteren selv, og den består av enkle tekster som forklarer hvordan et liv uten språk er. For eksempel beskriver hun det slik i boken:
– Hjernen min er som en mobiltelefon. Jeg kan snakke, ta bilder og høre på musikk – akkurat som deg. Bare at når jeg har lagt mobilen fra meg en stund og skal bruke den igjen etterpå, så er alt slettet.
– Utenpå ser alt ut som det fungerer normalt. Men jeg kan ikke lagre. Uansett hvor mye jeg prøver. Det er som om minnekortet mitt er borte. Det er sånn afasi fungerer. Det er sånn jeg fungerer.
Håper boken kan hjelpe
Nå håper Frida Haugland at boken, som gis ut på Hertervig Forlag, kan hjelpe andre. For uten språk, er alt så mye, mye tøffere.
– Språk er viktig for både identitet og livsmuligheter. Hvis du ikke har språk, kan du ikke lære deg å lese og skrive. Da går det ikke bare dårlig på skolen, og kanskje i resten av voksenlivet, men også i det daglige livet, skriver forfatteren.
I tillegg til at boken skal kunne øke forståelsen for språkvansker, håper forfatterne også at den kan bidra til at Norge utdanner flere innen metodikken som hjalp henne, og som audiopedagog Solvei Henriksen tilbyr. I dag melder Norsk afasiforening at det er lange ventelister, og at det ikke tas inn nye pasienter.
– Jeg vil at andre barn og unge med språkvansker skal få de samme mulighetene som jeg har fått.
Fridas mor, Rita Standal, er stolt over det datteren har klart å få til.
– Frida står i dag på startstreken til å kunne fly ut av redet og stå på egne ben. Det tvilte vi på om ville bli mulig da hun sto ved skoleporten som seksåring. Hun har mot til å stå fram, fortelle sin historie, og reflektere og sette ord på egne og andres utfordringer i tilsvarende situasjon. Vårt mål er at flere skal kunne være like heldige som vår datter, og finne veien ut av språkløsheten gjennom at flere behandlere lærer seg metodikken.
Boken kommer ut i september, men du kan forhåndsbestille den allerede nå ved å trykke her.
Registrer din epostadresse