Det er en kald og klar vårdag. Tale Foldøy Klingsheim (31) har fått fyr på bålet og satt kaffen på kok. Det går av seg selv. Dette har hun gjort før. Mange ganger. Tale er utdannet villmarksterapeut. Trolig den eneste i kongeriket som kan vise til en mastergrad i villmarksterapi fra Prescott College i USA. Tale jobber i Norsk Mestring, et behandlingstilbud for unge mennesker med psykiske problemer, ungdom som på ulike vis har kommet skeivt ut i livet.
VERDENS BESTE JOBB
– Jeg har verdens beste jobb. Å få være ute i naturen, kjenne på naturkreftene. Det er det beste som finnes. Klart det kan være krevende å tilbringe flere dager i marka sammen med unge mennesker med utfordringer. Enkelte har bakgrunn med rus og kriminalitet. De kan utagere, nekte å snakke, lukke seg inne i seg selv. Men det er verdt det når vi opplever at det løsner, når vi ser at unge mennesker med utfordringer åpner seg og gir slipp på det vonde, sier Tale.
Norsk mestring ble etablert i 2008 av Espen Holmgren, en tidligere yrkesmilitær fra Finnmark som måtte avslutte karrieren etter en skade. Espen har samisk bakgrunn og er opptatt av naturfolkets filosofi og det han kaller det «økopsykologiske perspektivet», som handler om menneskets grunnleggende relasjon til naturen, sier han selv.
– Jeg jobbet som eiendomsmegler og i bank, men det var ikke det jeg ville med livet mitt, forteller Espen.
Han sa opp en trygg jobb og startet Norsk Mestring med 200.000 kroner i egenkapital. I dag består Norsk Mestring av et team av psykologer og terapeuter. De tar jevnlig med seg grupper på rundt fem ungdommer fra hele landet til Femundsmarka ved Røros. Her tilbringes 10 -12 dager i vakker, men barsk natur. Så langt har rundt 50 ungdommer vært med teamet på tur, og pågangen er stor.
– Det er mange som vil være med oss på tur, men ikke alle klarer finne motivasjonen. Andre har problemer med finansieringen, sier han.
PRESSER GRENSER
Deltagerne sliter med alt fra skolevegring, selvskading, dataspillavhengighet, rusavhengighet og psykiske problemer til autisme-spekterforstyrrelser.
– Vi drikker vann fra elva, vasker oss i bekker, kjenner på naturkreftene, ser på dyrelivet, spikker, fisker, jakter, prater tull, ler og forteller vitser innimellom alvoret. Vi presser grenser og opplever at man klarer mer enn man trodde på forhånd. Det handler om mestring, sier Espen som er hellig overbevist om naturens legende krefter på menneskesinnet.
– Jeg tror at det urbane mennesket har mistet noe viktig. Vi har fjernet oss fra naturen, og det gjør oss syke. De enkle og tilrettelagte livene vi lever er ikke bra for sinnet vårt, for hjernen. Fravær av naturen fører til et ubegripelig savn som gjør oss forvirret og frustrerte. Livet mister mening. I naturen møter vi noe som er større enn oss, noe som gir styrke og mot til endring og som gir meningen med livet tilbake, sier Espen.
DET VIRKER
Tale hiver enda en kubbe på bålet, skjenker seg en kopp rykende varm kaffe. Krøller kalde fingre rundt koppen.
– Blant tilbakemeldingen vi får er at det er mye enklere å åpne seg når man sitter rundt et leirbål dypt inne i en skog hvor vi har all verdens tid til å lytte til hverandre, enn på et upersonlig psykologkontor hvor man får 45 minutter. Behandlingen er ikke tidsbestemt eller påtrengende, den er følelsesbestemt, sier Tale.
– Det aller beste med denne jobben er å se at det virker. Jeg skulle ønske at flere kunne få øynene opp for verdien i dette konseptet. Vi jobber stadig opp mot kommuner og fagmyndigheter med tanke på et samarbeid. Vi har fått napp enkelte steder, og noen av ungdommene får dekket deler av oppholdet. Men fortsatt må de fleste betale selv, sier hun.
– Jeg skulle ønske at flere kunne få øynene opp for verdien i dette konseptet.
OPPFØLGING
Kartlegging og oppfølging er viktige elementer av opplegget. I månedene før avreise legges det opp til jevnlige samtaler med ungdommene og deres pårørende.
De pårørende skal føle seg trygge på oss og det vi driver med. Vi ønsker også å kartlegge hvor motivert deltakerne er, og at de ikke er for syke, sier Espen og forteller at ungdommene og deres familier følges opp i etterkant.
– Hos oss fokuserer vi hvordan vi kan bidra til å få våre deltagere og deres familier ut av sin vanskelige situasjon. Vi gir støtte og råd fra første dag og i minst seks måneder etterpå. Dette handler først og fremst om mestring, om å finne styrke og mot til endring. Vår erfaring er at naturen er den beste arenaen for å finne tilbake til seg selv. Det vet vi, for ser at det virker, sier Tale.
Artikkelen er hentet fra Psykopp nr. 2 - 2018
Registrer din epostadresse