- I det siste har det vært en god del fokus på de alvorlige psykiske følgene pandemien kan få for en hel generasjon unge. Sterke stemmer kommer med advarsler og maler et heller dystert bilde av fremtiden. Det tror jeg vi gjør lurt i å tone ned litt. Den siste rapporten fra FHI viser at ungdommer fortsatt er optimister og ser lyst på fremtida, sier den erfarne psykologen som tviler på at det vil komme en generell psykisk helsekrise som følge av pandemien.
Robust ungdom
I kronikken «Ungdommen lar seg ikke knekke» publisert på nrk.no skriver Peder Kjøs at ungdommer flest og deres familier er robuste, kreative, tilpasningsdyktige og kloke, og at det neppe vil oppstå en psykisk helsekrise som følge av pandemien.
-Det å være ung fremstilles ofte negativt. Jeg husker filmen «Å være ung er for jævlig» fra min egen ungdom. Selv syntes jeg ikke det var så forferdelig å være ung. Det hadde sine utfordringer, selvsagt, men det er jo sånn livet er, sier Kjøs som understrek at dette selvfølgelig ikke gjelder alle.
-Jeg bagatelliserer ikke de unge som har problemer, heller ikke at epidemien for noen kan få psykiske konsekvenser. Det skal vi ta på alvor, og de skal få den hjelpen de trenger. Mitt budskap er at vi voksne må være forsiktige med hvilket språk og hvilke sammenligninger vi bruker. Når vi sier at krisen og tiltakene er de mest inngripende siden krigen, må vi ikke trekke sammenligningen for langt. Krig og pandemi er to forskjellige ting. Krig er et villet, menneskestyrt traume. En pandemi er en naturkatastrofe. Den er et uhell som ingen har villet påføre oss. Faktisk kan det lære oss mye om betydningen av samhold, utholdenhet og tilpasning. Det som vi psykologer kaller traumatisk vekst, som er det motsatte av posttraumatisk lidelse, sier Kjøs og påpeker at pandemien også kan føre med seg gode ting. Mange unge setter pris på at familien er mer sammen, andre finner mer ro og konsentrasjon i skolearbeidet hjemmet enn i klasserommet og skolene rapporterer om mindre mobbing og bedre miljø og samhold mellom elever.
Kjedelig og brysomt
-Selvfølgelig er det kjipt med sosial distanse. Ungdommer skal gå på fest, feire russetid og henge med hverandre. Det går ikke nå, og det er kjedelig og brysomt. Samtidig tror jeg de unge er klar over at dette er noe som må til for å få bukt med pandemien. De skjønner dette med den nasjonale dugnaden, at det er et nødvendig onde og at det kommer til å gå over.
-Hvordan skal vi møte en tenåring som er bekymret for koronasituasjonen?
-Med optimistisk realisme. Vi skal ikke si at dette ikke er noe å bry seg om, at de ikke trenger å tenke på det. Vi skal si det som det er, at vi deler tenåringens bekymringer. I det ligger det mye omsorg. Voksnes angst og uro er smittsomt, men det er også håp og optimisme. Vi må hjelpe de unge til å se at det er lys i den mørke tunnelen og at verden helt sikkert kommer til å stå til påske i år også. Så skal vi selvsagt hjelpe de som sliter, de som ikke får det til, sier Peder Kjøs som har stor tro på dagens unge. Tro på at de ikke lar seg knekke av korona, at de forstår at vi står i en unntakssituasjon, og holder fast på at alt vil bli bra.
- Jeg tror mange unge vil tilegne seg viktig kunnskap som følge av dette, de blir bedre kjent med seg selv og bedre forstår sine egne og andres behov, begrensninger og muligheter. På samme måte som vi gjør når vi lærer av motgang. Jeg har stor tro på korona-generasjonen. De kommer til å klare seg bra.
Vi har det bra vi
Julie Høgås fra Lillehammer og Simon Idsøe fra Stavanger støtter Peder Kjøs synspunkter. De er begge 18 år og synes livet er godt til tross for korona.
- Pandemien påvirker meg ikke psykisk i særlig grad. Jeg forstår jo at det kanskje er noen som sliter, men jeg har det i alle fall bra, sier Julie Høgås (18) fra Lillehammer.
-Det er selvfølgelig litt kjipt. Det er flere ting jeg har gledet meg til som er blitt avlyst, men det er jo en god grunn til at det har blitt sånn. Dessuten slipper vi eksamen, og det er jo en fint ting, sier Julie. Simon Idsøe fra Stavanger er helt enig.
-Det er digg å slippe eksamen. Men det er dumt at vi ikke kan henge med venner slik vi gjorde før.
Hverken Simon eller Julie er engstelige som følge av pandemien.
-Jeg tenker egentlig ikke så mye på det. Det er ikke akkurat sånn at jeg ligger våken om natten og bekymrer meg, sier Simon.
Begge er russ til våren. At feiringen står i fare for å bli redusert er heller ikke noe de bekymrer seg for.
-Nei, egentlig ikke. Det blir som det blir. Det er likt for alle, og vi vet jo at dette går over en gang, sier Julie.
Registrer din epostadresse